top of page

התקרחות חלקית אוטו-אימונית והטיפול בה

אחת הבעיות הקשות בהן ניתקל רופא העור, היא התקרחות חלקית או מלאה, אוטו-אימונית .(ALOPECIA (AREATA שיכולה לכלול חלקים משיער הקרקפת, הגבות, הריסים, כל שיער הקרקפת וכן כל שיער הגוף. במקרים אלו, תאי מערכת החיסון, תוקפים את זקיקי השיער וגורמים לנשירת שיער ממוקמת או נרחבת.

התופעה , החולפת במקרים רבים מעצמה, גם ללא טיפול , שכיחה יותר אצל בני משפחה עם תופעות

דומות ,אצל הסובלים ממחלות אוטו-אימוניות שונות, בעיות הורמונליות וכן במצבי לחץ נפשי קשה.

הטיפול בהקרחה מסוג זה, יכול להיעשות בדרכים שונות, אם בטיפול מקומי לנגעים, במשחות סטרואידיות ,הזרקת סטרואידים לנגעים, נטילת תרופות כמו METHOTREXAT ,תוספי מזון ועוד. לאחרונה, נמצא כי תרופות מסוג מעכבי האנזים KINASE JANUS ,כמו OLUMINAT (BARICITINIB) בטבליות, הנמצא במאגר התרופות בארץ ,וניטלת לתקופה של 36-52 שבועות, הדגימה הצלחה של 80% מהמטופלים והקרחת נעלמה, לשביעות רצונם.


אנטיביוטיקה ותגובות אלרגיות עוריות


אנטיביוטיקה הוא גורם מוכר וידוע העלול לגרום לתופעות אלרגיות קשות בעור, שאף מסכנות חיים.

בבדיקה שנעשתה על 2917 מטופלים שנטלו תרופות אנטיביוטיות שונות, נמצא כי 28% מהמטופלים פיתחו תופעות עוריותקשות מסכנות חיים. זהו הדיווח הגלובלי הראשון שנעשה מעולם והוא פורסם בעיתון DERMATOLOGY JAMA מתחילת השנה.

נמצא כי תרופות מקבוצת הסולפה היוו 32% מהתרופות הללו, פניצילינים היוו 22% , צפלוספורינים 11%, קווינולונים4%. ומקרולידים 2%.

חשוב מאוד למטופלים היודעים על רגישות לתרופות בכלל ואנטיביוטיקה בפרט, לדווח לרופאים המטפלים על רגישות זו, בכדי להימנע מסיכון חיים.


צלקות וקלואידים על רקע בעיות בעור

אחת הבעיות שרופא עור ניתקל בהן, הן צלקות קלואידליות עם גדילת יתר של רקמת הצלקת ( צלקות היפרטרופיות), בעקבות פעולות כירורגיות בעור, או צלקות היפרטרופיות על רקע אקנה קשה.

במאמר שפורסם בעיתון DERMATOLOGY מתחילת השנה, נבדק יעילות טיפול הקפאה בחנקן נוזלי לצלקות, כטיפול יחיד, והישוו טיפול זה בטיפול משולב של הקפאה והזרקת סטרואידים לנגע.

נבדקו 40 צעירים בין הגילים שנתיים ומעלה עם צלקות הקטנות מ-10 ס"מ.

התוצאות הראו, שהן טיפול ישיר בחנקן נוזלי לצלקת והן טיפול משולב של הקפאה והזרקת סטרואידים לצלקות, השיגו אותן תוצאות.


טיפול בISOTRETINOIN לסבוריאה.


סבוריאה היא דלקת עור חלבית כרונית, החוזרת לעיתים קרובות בעור.

בעבודה שהתפרסמה בעיתון DERMATOLOGY OF JOURNAL INTERNATIONAL בתחילת השנה, דווח על 48 מטופלים עם סבוריאה בינונית עד קשה, שטופלו במשך 2-6 חודשים בISOTRETINOIN (קוראטן) במינון יומי של 10 או 20 מ"ג ליום.

עם סיום הטיפול, נמצא שהן במינון של 10 מ"ג והן במינון ש-20 מ"ג , התוצאות היו זהות . התוצאות היו מצוינות והדגימו העלמות התופעות בעור באופן מלא. תופעות הלואי היחידה הייתה של יובש בשפתיים, שהצריכו שימוש בשפתון בלבד.


אודם בפנים אצל ילדים עם דלקת עור אטופית על רקע שימוש בחלב פרה, חלבון ביצה, ובוטנים

בעבודה שפורסמה בירחון DERMATOLOGY בחודש יוני האחרון, נבדק הקשר בין אודם בפנים אצל ילדים אטופיים מתחת לגיל 36 חודשים ורגישות לחלב פרה, חלבון ביצים ובוטנים בילדים. 109 ילדים אטופיים נבדקו ,במטרה למצוא קשר בין האודם בפנים ורגישות הנגרמת ע"י מזון.

ב48% מהילדים האטופיים עם אודם בפנים התוצאות הדגימו רגישות לחלב פרה, חלבון ביצה ובוטנים וזאת בהשוואה לילדים אטופיים ללא אודם בפנים. גם חומרת המחלה הייתה בולטת יותר אצל ילדים אטופיים אלו עם אודם בפנים.

מחקר זה תומך בחשיבות המנגנון של ריגוש דרך העור למזון בהתפתחות אלרגיה למזון בתינוקות עם DERMATITIS ATOPIC (אסטמה של העור). לציין שעבודות מחקר רבות לגבי רגישות למזון המכיל בוטנים, הדגימו כי מתן קבוע ומוקדם של מזון זה יעיל יותר ב80% במניעת תופעות אלרגיות, מאשר טיפול במניעה מוחלטת של חשיפה לבוטנים. מכאן שיש ריגוש למזון בשני דרכים : ריגוש דרך חשיפה של מזון לעור וריגוש דרך חשיפה למזון דרך מערכת העיכול.

יעוץ להורים עם ילדים הסובלים מAD חייב לכלול הימנעות משימוש במשמני עור המכילים אלרגנים למזון, שימוש בקרמים מבודדים בפנים בעת האכלת הילד וכן שימוש בטכניקה של מתן המזון כבר בשלבים המוקדמים של האכלה.


התקרחות חלקית אוטו-אימונית והטיפול בה


bottom of page